Dobrovolnictví nezná hranice

P1020180bV sobotu 15.7.2017 se v konferenčním sále hotelu U Kata uskutečnilo setkání pracovníků dobrovolnického centra Oblastní charity Kutná Hora, dobrovolníků z Kutnohorska, členů Ackermann Gemeinde Mnichov pod vedením Dr. Kateřiny Kovačkové a dalších hostů.
Tématem bylo předání zkušeností z organizace dobrovolnické práce v obou zemích.

Z české strany proběhla prezentace o činnosti celé organizace i o činnosti dobrovolnického centra.  Kutnohorští se také rádi pochlubili společnou aktivitou několika neziskových organizací při péči o Sklenářův dolík.

Mezi zajímavé hosty patřila Madeleine Landolt, aktivistka pocházející ze Švýcarska, která se před 11 lety odstěhovala do Čech a momentálně pomáhá s dětskými programy pro romské děti v organizaci Člověk v tísni.

V sále bylo více lidí dříve narozených, ale k nejzajímavějším vstupům patřil rozhovor Dr. Kateřiny Kovačkové s Franziskou Bielau, dívkou z Německa, která ve svých devatenácti letech prožívá  v rámci Evropské dobrovolné služby svůj dobrovolnický rok v Praze. Pracuje v kanceláři Ackermann Gemeinde v Praze. Získává cenné zkušenosti pro život, jako jedinou nevýhodu vidí, že se většina práce odehrává v němčině, takže nevyužije dobrovolnický rok k naučení jazyka tak intenzivně, jako jiní.

Evropskou dobrovolnou službou se chce charitní dobrovolnické centrum zabývat a  pracovnice dobrovolnického centra ji budou  prezentovat při svých přednáškách ve školách.

Českým dobrovolnicím, navštěvujícím  pacienty v nemocnicích  a domovech sociální péče, se od německých hostů dostalo zaslouženého potlesku.

"Jakkoliv je dobrovolnictví u našich německých sousedů více zakořeněné a také lépe prezentované a přijímané na veřejnosti, cítili jsme při tomto setkání, že v Kutné Hoře a okolí děláme dobrou práci, která se stále více stává součástí společenského života," vyjádřili někteří dobrovolníci po skončení akce.

Setkání bylo součástí projektu „Dobrovolnictví nezná hranice“ podpořeného Česko-německým fondem budoucnosti.

Marie Macková

Setkání 2Setkání 1Setkání 3Setkání 4