Nízkoprahové denní centrum

EU OPZ barevné

Nízkoprahové denní centrum nabízí lidem lidem bez stabilního bydlení pomoc v akutní nouzi a podporu při řešení jejich nepříznivé situace.

NÍZKOPRAHOVÉ DENNÍ CENTRUM

DUHOVÉ ATRIUM
Trebišovská 611, Kutná Hora
tel. 327 524 028, 731 598 870
e-mail: bezdomovci.kh@seznam.cz
vedoucí střediska: Mgr. Slávka Kunášková

Poslání

Posláním Nízkoprahového denního centra Oblastní charity Kutná Hora je poskytnutí bezpečného místa pro materiální pomoc, hygienu, poradenství, předávání informací a společenský kontakt. Služba je určena lidem bez stabilního bydlení, kteří jsou v akutní nouzi ve městě Kutná Hora. Základem služby je osobní vztah mezi klientem a pracovníkem, tímto vztahem je klient podporován a motivován při řešení své nepříznivé situace a směřován k dosažení životní stability.

Komu pomáháme

Lidem, které z různých důvodů postihlo společenské vyloučení a ztráta bydlení nebo kteří jsou touto ztrátou ohrožení, žijí na veřejných místech či v neadekvátních nebo nejistých bytových podmínkách:

• Osobám bez domova
  • Osobám v krizi
  • Seniorům

Nabídka služeb:

• Pomoc při osobní hygieně, nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu – aktivity, které jsou v rámci tohoto bodu realizovány, spočívají v pomoci s výběrem a výměnou ošacení v charitním šatníku, výdejem mýdla, šamponu a ručníku před osprchováním klienta. Možnost praní a sušení prádla – 50,- Kč/pračka.
  • Poskytnutí stravy, nebo pomoc při zajištění stravy – aktivity spočívají v poskytnutí teplých nápojů (káva, čaj) nebo uvaření a podání instantní polévky. V případě potřeby je klientovi poskytnuto pečivo nebo chléb. Smyslem této aktivity je, aby klient měl každý den zajištěnou alespoň základní potravinovou pomoc. (polévka 7,- Kč, káva a čaj 5,- Kč)
  • Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí – aktivity obnáší především pomoc s vyřízením osobních dokladů, tedy usnadnění návratu do systému, doprovázení na úřady a lékařům, pomoc při hledání ubytování a zaměstnání, jednání s ubytovateli, zaměstnavateli a rodinou, podporu při hospodaření s penězi. Klienti mají možnost využít aktivitu podporovaného telefonování a jednání s důrazem na rozvoj samostatnosti a kompetencí klienta.
  • Základní sociální poradenství - aktivity spočívají v poskytování informací směřující k řešení nepříznivé sociální situace – kam se obrátit, o co žádat (dávky pomoci hmotné nouzi, důchody, řešení dluhů, exekucí, návaznost na adresář kontaktů a odborné sociální poradenství), poskytnutí informace o základních právech a povinnostech, zejména v souvislosti s poskytováním sociálních služeb a o možnostech využívání běžně dostupných zdrojů pro zabránění sociálního vyloučení a vzniku závislosti na sociální službě.

CHARITNÍ ŠATNÍK

Dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách poskytujeme služby nad rámec základních činností, t.j. fakultativní služby, které jsou určeny především:

• osobám v hmotné nouzi a osobám s nízkými příjmy
  • rodinám dlouhodobě žijícím na hranici životního minima
  • matkám s dětmi
  • ostatní veřejnosti

Kdy nás můžete kontaktovat:

Nízkoprahové denní centrum

pondělí - čtvrtek
pátek
- pátky pouze
v zimním období