Výsledky Národní potravinové sbírky

NPS 2016 - foto PennyS velkou radostí zveřejňujeme výsledky Národní potravinové sbírky!
Dárci darovali 1 186,58 kg potravin v celkové hodnotě 51 848,50 Kč,
z toho: v Penny Marketu v Kutné Hoře 410,26 kg za 17 687 Kč
v Kauflandu v Čáslavi 776,32 kg za 34 161,50 Kč.

Do sbírky se zapojilo celkem 23 dobrovolníků.
Všem dárcům i dobrovolníkům děkujeme jménem všech potřebných za jejich ochotu a štědrost :-).

Národní potravinová sbírka pomáhá lidem v nouzi:

Oblastní charita Kutná Hora se v sobotu 12. listopadu připojila již ke čtvrtému ročníku Národní potravinové sbírky, kterou pořádá Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank a Armáda spásy. Celkem dvacet tři dobrovolníků z různých středisek Oblastní Charity vybíralo trvanlivé potraviny v Penny Marketu v Kutné Hoře a v Kauflandu v Čáslavi, a to od osmi hodin ráno do osmi hodin večer. Celkem se jim podařilo vybrat přes 410 kilogramů potravin, v přepočtené hodnotě 17 687 korun v Kutné Hoře a více než 776 kilogramů potravin v hodnotě přesahující 34 tisíc korun v Čáslavi. Nejčastějším potravinovým darem byly těstoviny, mouka a rýže, ale lidé často věnovali i cukr, různé konzervy, sladkosti a sušenky, dětské piškoty nebo výživy. Do sbírky přispívali nejen dospělí, ale často i děti, které přišly například s bonbony nebo čokoládami. „To, že do košíku přispívají i mladší děti a vědí proč, vnímáme velice pozitivně. Je dobré, že je rodiče učí solidaritě k těm, kteří nemají tolik finančních prostředků,“ říká Petra Zítová, vedoucí střediska Racek Oblastní charity.
  Potravinová sbírka je v Kutné Hoře již známou záležitostí, každoročně se vrací stejní lidé, někteří jen kvůli tomu, aby do košíku dobrovolníků přispěli, ať už jedním balíčkem těstovin, nebo dokonce aby dobrovolníkům zanechali plný košík trvanlivých potravin. Velice milým překvapením byla vstřícnost všech dárců a personálu čáslavského Kauflandu, který vytvořil pro dobrovolníky příjemné zázemí.
   Potraviny se přímo na místě sčítaly a převážely do potravinových skladů, odkud už budou distribuovány potřebným v regionu za pomoci Oblastní charity i jiných neziskových organizací a městských úřadů. Cesta potravin je krátká a přímá, darováním tak lidé mohli přispět potřebným ve svém okolí. Na Kutnohorsku jsou cílovou skupinou zejména senioři, matky s dětmi v azylových domech, matky samoživitelky, pěstounské rodiny a rodiny s dětmi i jednotlivci žijící v chudobě.

Martina Veberová ml.