Stříbrný charitní kříž převzal na slavnostech diecéze v Koclířově kolega Petr Seidl
22. července 2022 Články

Stříbrný charitní kříž převzal na slavnostech diecéze v Koclířově kolega Petr Seidl

"Jsem rád, že je služba potřebná a pomáhá. Mám moc rád rozzářené a šťastné dětské oči, proto mě ta práce baví. Na druhou stranu mi vadí, že naše služba, i další charitní služby, jsou u veřejnosti mnohdy brány s despektem kvůli klientele se kterou pracujeme. Charitě bych popřál spokojené zaměstnance a vděčné klienty."

Ing. Bc. Petr Seidl, zástupce ředitele, sociální pracovník a vedoucí Centra Maják v Kutné Hoře. V Centru Maják nabízíme dětem a mladým lidem, kteří jsou ohroženi kvůli své nelehké sociální situaci nebo způsobu života, bezpečný prostor a zázemí pro trávení volného času, k setkávání s vrstevníky. Pomáháme jim řešit problémy, které mají v rodinách, ve škole, s kamarády. Návštěvu klubů Maják a Kotva nabízíme jako alternavu k pobytu na ulici nebo organizovaným aktivitám. Služba je bezplatná, snadno dostupná a anonymní.

výlet

CM_5

Maják letní škola 20

Jak dlouho pracuješ v Oblastní charitě Kutná Hora a jak jsi se k práci v charitě vůbec dostal?

10 let a 5 měsíců 16 dnů, 5 hodin, 30 minut ... a stále se to mění....přes kolegu z bývalého zaměstnání, sloužil u mě na rotě, potkali jsme se na silvestra v baru, popili jsme a on mě pozval na návštěvu na Atrium (služby lidem bez domova), kde jsem pracoval první 4 roky.

Kdy vznikl Maják? Jaké byly jeho začátky?

Maják vznikl někdy v minulém tisícletí, nevím kdy...., ale už je to hrozně dlouho. Začátky byly masakrózní - udělal jsem si školu a nastoupil na Maják hned na pozici vedoucího,( zde nebyl v té době žádný vedoucí). S dokumentací, žádostmi o dotace, granty aj. jsem měl téměř nulové zkušenosti, stejně jako s prací s dětmi... takže jsem hupnul do vody...a neutopil se ??.

Vzpomeneš si na svoje první klienty nebo tvoje začátky v Majáku?

Jasně, s některými jsem ještě v kontaktu i teď ačkoli už to jsou dospěláci. A jsem moc rád že na nás nezanevřeli.

Je konkrétní příběh, který Tě osobně nějak ovlivnil?

Příběhů je dost, ale mám rád příběhy s dobrým koncem, třeba i malinkatým úspěchem, ty si uchovávám v paměti. Velké nezdary raději zapomínám.

Na co jsi v práci nejvíce hrdý? Co Ti naopak vadí?

Jsem rád, že je služba potřebná a pomáhá. Vadí mi to, že naše služba, i další charitní služby, jsou u veřejnosti mnohdy brány s despektem kvůli klientele se kterou pracujeme.

Co Ti práce v Majáku (charitě) osobně přináší?

Mám moc rád rozzářené a šťastné dětské oči....pro to mě ta práce baví.

Nosíš si práci domů? Jak relaxuješ? Co děláš ve svém volném čase?

Už jsem se naučil, že nenosím. Relaxuju na stavbě a na zahrádce, tam vypínám hlavu. Stavím a pracuju na zahrádce o víkendech. Ve všední dny chodím na dlouhé procházky se psem, to je taky super.

Jaká jsou Tvá přání? Profesní? Osobní?

Myslím, že si přeju to co všichni - zdraví,...  u mě i mých blízkých ........a aby byl takový svět, kde by naše služby nebyly třeba.

Charita ČR slaví 100 let. Diecézní charita Hradec Králové, pod kterou patří kutnohorská charita, slaví 30 let. Co by si charitě popřál?

Popřál bych spokojené zaměstnance a vděčné klienty. A chtěl bych svým kolegům z mého střediska i z ostatních středisek moc poděkovat. Poděkovat za ochotu a vstřícnost... práce je pak mnohem, mnohem jednodušší.

Petře, děkuji za odpovědi.

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb