Zdravě do nového dne

M_4 k   Děti z Majáku se učily od prosince
   do konce dubna zdravě vařit a moc
   je to bavilo.

Tento projekt jsme mohli uskutečnit díky finanční podpoře firmy Foxconn. Ten byl určen dětem od 6 do 15 let. Vařili jsme s dětmi každé pondělí od ledna do konce dubna tohoto roku. Děti si nejprve napsaly recept, poté nalepily fotografii jídla, které předtím s pomocí pracovníků vyrobily. Každé z patnácti dětí si tak vytvořilo svojí vlastnoruční kuchařku. Poté si poslechly besedu o zdravé stravě a o surovinách, ze kterých se jídlo připravovalo, nechyběla ani soutěž.  Společná příprava vyvrcholila vždy ochutnávkou vyrobené dobroty. Děti se mimo jiné naučily základům stolování, chování u stolu a také mytí a uklizení nádobí a prostor. Připravovali jsme různé zeleninové, těstovinové a ovocné saláty, obložené celozrnné bagety, zapečené bagety s mozzarelou a zeleninou, domácí müsli, tvarohovou, sýrovou a tuňákovou pomazánku, domácí smetánek a nechybělo ani tradiční staročeské jídlo - nudle s mákem.

Všechny děti tento kroužek moc bavil. Vyprávěly nám, jak si jídlo připravují i doma, aby se pochlubily rodičům, co se u nás naučily.

Jsme rádi, že se tento projekt mohl uskutečnit. Děti, které k nám do centra chodí, neměly dobré stravovací návyky. Většinou dostávaly peníze na svačiny, za ně si kupovaly sladkosti, brambůrky, energetické nápoje nebo limonády. Vůbec netušily, jak jsou tyto pochutiny nezdravé a samy nám teď říkají, že už je nejedí. Z toho máme velkou radost.

Eva Koudelková, Centrum Maják

M_3