Prázdninový týden na Sioně

P1020282V týdnu od 6. – 10. srpna se v našem Středisku Na Sioně uskutečnil již 6. rokem prázdninový týden pro děti a mladé dospělé (s PAS - poruchami autistického spektra).

Příměstský tábor I tentokrát nám pomáhali asistenti, kteří byli dětem nejen pomocníky, ale i kamarády. Společně jsme prožili pět dní, které byly obohacující nejen pro děti, ale i pro nás pracovníky a asistenty. I přes náročné horké dny jsme podnikli spoustu aktivit - celodenní výlet na zříceninu Sion, návštěvu muzea Lega, turnaj v bowlingu, dokonce třikrát jsme byli na koupališti, dopřáli si dobré jídlo v restauraci… Hráli jsme také spoustu her, jako bylo „živé pexeso“, twister, aktivity, přehazovaná, chůze poslepu za doprovodu druhého apod. Největším hitem však byla hra „latrína“ :) Děti si domů odnesly nejen nové zážitky, zkušenosti, ale také nové dovednosti – umět si po sobě uklidit, přichystat svačinu pro ostatní, respektovat slovo NE, více sdílet své zážitky s ostatními, překonat sám sebe, zkoušet nové věci, učit se vytrvalosti, i když to zprvu není snadné, radovat se z maličkostí, respektovat dohodnutá pravidla, zvládnout prohru, radovat se z úspěchu druhého, být ohleduplný k druhému… Navíc si děti domů odnesly i něco hmotného – deník v podobě leporela, který si každý sám vytvářel podle své fantazie. Ten ocenily také rodiče, kteří mohli nahlédnout do zážitků z uplynulého týdne.

Celý týden nás provázela hra „strážný anděl“, která sice nebyla snadná, ale děti se opravdu snažily! Díky ní jsme se naučili být více pozorní k druhým, umět druhého ocenit, pochválit, nabídnout jim pomoc… Za tuto celotýdenní snahu děti sbíraly body, které poslední den dostaly podobu dárkového poukazu :) Za něj si každý mohl vybrat takovou odměnu, jaká mu byla nejmilejší :)

Velký dík patří našim asistentům, kteří s námi tento týden prožili s obrovským nadšením, chutí, úsměvem. Jejich ochota, vstřícnost, snaha, nápady, pomoc, motivace dětí, povzbudivá slova jsou to, co dětem pomáhá, a jsme rádi, že je máme. Tímto také děkujeme městu Kutná Hora, které nás finančně podporuje.

Dále děkujeme za sponzorský dar v podobě míčů z hračkářství pana Martina Černého. Míče ve tvaru zeměkoule dětem udělaly opravdu radost! Dále děkujeme řeznictví pana Břetislava Douši, který nám věnoval buřty na opékání, na kterých jsme si moc pochutnali :)