Kdyby v Kutné Hoře existovala noclehárna pro ženy, nemusela paní Alena skončit na JIP a následně LDN
2. března 2023 Články

Kdyby v Kutné Hoře existovala noclehárna pro ženy, nemusela paní Alena skončit na JIP a následně LDN

V roce 2022 jsme museli odmítnout 24 žen v krizové situaci, které se ocitly bez domova. Důvodem je neexistující služba noclehárny pro ženy, která by poskytovala ženám v krizi bezpečné zázemí a nocleh v Kutné Hoře. Nejbližší noclehárna pro ženy je v Chrudimi a Pardubicích, avšak tyto noclehárny mají kapacitu cca 6 lůžek a preferují ubytování pro ženy ze svého regionu. Není žádoucí, aby ženy z Kutné Hory odjely za službou do jiného města a ztratily kontakt se svoji rodinou a přáteli, kteří hrají důležitou roli v návratu zpět do společnosti.

 „Toto se chystáme změnit a připravujeme rozšíření služby charitního Střediska Atrium, které se stará o lidi bez domova o novou cílovou skupinu žen v krizi,“ uvádí ředitel kutnohorské charity Robert Otruba a dodává, že řešením je malý byt se dvěma lůžky, který vznikne v dosud nevyužitých nebytových prostorách v areálu bývalé cihelny v Sedlci, na který bude navazovat prostor služby sociální rehabilitace. Základem práce s těmito ženami jsou tak služby poskytované v jednom objektu.

„Pokud žena nemá kde spát, nemá se kde umýt, má hlad, ztratí zaměstnání a nemá bezpečný prostor, nelze ji účinně nabízet aktivity, které by ji navrátily zpět do společnosti,“ vysvětluje Slávka Kunášková, vedoucí služeb pro lidi bez domova. „Z naší dlouhodobé praxe s lidmi bez domova víme, že muži již po půl roce života na ulici ztrácí návyky, ale ženám to trvá o něco déle, než na ulici skončí. Je žádoucí, aby ženy v těžké životní situaci nespadly až na úplné dno, které ve většině případů vede k alkoholismu a jiným závislostem,“ říká Slávka Kunášková.

Paní Alena pracovala v Praze na lukrativním pracovním místě ve státní správě. Díky svému zdravotnímu stavu byla přeřazena na jinou pracovní pozici, která ji dle jejich slov nenaplňovala. Během krátké doby přišla o zaměstnání úplně. Vrátila se k rodičům na vesnici, žila s nimi v bytě, avšak rodiče postupně zemřeli. Alena životní situaci nezvládla, začala pít, přestala pracovat, neplatila nájem v bytě a musela se z bytu vystěhovat. Terénní pracovníci našli Alenu v mokrém a rozpadlém stanu ve špatné fyzické a psychické kondici. Bývalý přítel ji domů nechtěl, na ubytovnu neměla peníze, ani vůli se ze stanu odstěhovat. Byl pátek večer, pršelo, počasí odpovídalo konci října. Terénní pracovníci dovezli Aleně Iglou, které pořídili z výtěžku Tříkrálové sbírky. Alena byla vděčná za sucho v Iglou a uznala, že se její zdravotní stav zhoršuje a živoření v mokrém stanu už nezvládá. Pracovníci měli radost, že může být klientka alespoň v Iglou. " Vlastně jsme jí nemohli v tu chvílí nabídnout žádnou formu ubytování. Je možné, že kdyby v té době existovala noclehárna pro ženy, tak by klientka tuto službu využila a nemusela skončit ve 45 letech v nemocnici na jednotce intenzivní péče a následně na LDN," konstatuje Slávka Kunášková.

„V tuto chvíli potřebujeme provést nezbytné opravy nebytových prostor tak, aby mohly sloužit svému novému účelu, například opravit podlahy, zprovoznit sociální zařízení, vyměnit rozbité dveře nebo vymalovat. Dispozičně jsou prostoty sice vyhovující, ale jsou ve velmi špatném stavu a větší opravy jsou nezbytné pro poskytování nové služby,“ říká Robert Otruba. Proto hledáme finanční zdroje pro tyto opravy, dále na vybavení noclehárny pro ženy, vybavení cvičného pracoviště služby sociální rehabilitace nábytkem. Jsme  vděční  Římskokatolické farnosti Kutná Hora - Sedlec za rozhodnutí podpořit výtěžkem letošní 11. Jarní rovnodennosti právě náš nový projekt Noclehárna pro ženy. Je to taková první vlaštovka ve spolupráci na tomto projektu. Projekt Noclehárna pro ženy je sociální služba prevence, která ve městě chybí a bude nezbytná pro ženy, které se ocitnou v důsledku životní krize bez domova na ulici.

tisková zpráva Oblastní charity Kutná Hora

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb