IMG_20190919_115429

Občanská poradna Kutná Hora je součástí služeb charitního Střediska Racek

Kontakt Kutná Hora:
Trebišovská 611, Kutná Hora - Centrum sociálních služeb
recepce tel. 733 741 939, tel. 733 755 970, e-mail: petra.zitova@kh.hk.caritas.cz

Kontakt Zbraslavice:
Náměstí 7, Zbraslavice - Obecní úřad, poradna v přízemí vlevo
Otevírací doba: čtvrtek 8:30 - 11:00 (v odůvodněných případech lze dohodnout i jiný termín)
tel. 734 823 998, e-mail: pavlina.zahradnikova@kh.hk.caritas.cz

Lidem, kteří se dostali do nepříznivé situace ulehčujeme orientaci v možnostech pomoci. Potřebujete se postarat o své blízké, snažíte se vyjít s nižším příjmem z důvodu péče o děti, řešíte pracovně právní vztahy, dostala Vás koronavirová krize do dluhů nebo je prohloubila? Nestyďte se nám zavolat nebo poslat email nebo poslat dotaz přes on-line formulář

Víte o někom, kdo se dostal do potíží a potřebuje pomoci? Předejte mu informaci o naší Občanské poradně. Nebuďme k sobě lhostejní. Připojili jsme s k výzvě nevládních organizací občanům ČR ke koronaviru, která je výstižně nazvaná Nekašlejme na druhé!

POTŘEBUJETE POMOC?    ZAVOLEJTE NÁM! POŠLETE E-MAIL NEBO NAPIŠTE DOTAZ ON-LINE.

Obraťte se s důvěrou na naši Občanskou poradnu.

nájem

Neprodloužení nájemní smlouvy?

Mám nájem na dobu určitou. Majitel bytu mi řekl, že nájemní smlouvu neprodlouží, ačkoli řádně platím. Jsem sama se třemi dětmi. Co mám dělat?

Jak požádat o příspěvek na péči?

Můj otec je ve starobním důchodu a zhoršil se mu zdravotní stav. Pomáhám mu s domácností a dalšími věcmi. Mám nárok na nějaké sociální dávky?

dluh

Jak na dluhy?

Mám velké dluhy a nezvládám je splácet. Přerůstá mi to přes hlavu. Můžou mě kvůli tomu zavřít?

EU_ESF_OPZ

Z Evropského sociálního fondu - Operačního programu Zaměstnanost byla poskytnuta dotace na realizaci projektu Občanská poradna Kutná Hora, rozšíření služeb na území MAS registrační číslo CZ.03.2.65/0.0/0.0/16_047/0015816, prioritní osa OPZ: 2 Sociální začleňování a boj s chudobou. Projekt je realizován od 1. 9. 2020 do 31. 8. 2022.

Účelem projektu je poskytování služby odborného sociálního poradenství pro obyvatele žijící na území Místní akční skupiny Lípa pro venkov z.s. v ambulatní formě. Budou zároveň nastaveny i nové formy poskytování služby využitím moderních nástrojů. Projekt tak zajistí službu odborného sociálního poradenství v místech, kde dnes služba chybí. Služba se také dostane k obyvatelům v odlehlejších a dopravně hůže obsloužených místech území MAS Lípa pro venkov z.s.

logo_MAS Lípa pro venkov z.s.

Lidé bez domova. Jak to vidí Ti, kteří se o ně starají.
21. června 2021 Články

Lidé bez domova. Jak to vidí Ti, kteří se o ně starají.

Proč pomáhají naši kolegové právě bezdomovcům? Mění se lidé bez domova v průběhu let? Kolik bezdomovců žije v Kutné Hoře a okolí? Existují i příběhy s dobrým koncem? Na tyto a další otázky odpovídali pracovníci střediska Atrium.

Senátoři odhlasovali přednostní splácení dluhů před úroky. Teritorialitě se však vyhnuli
11. června 2021 Charita Česká republika

Senát vrátil 10. června poslancům novelu exekučního řádu. Ta by měla zlidštit pravidla exekucí. Senátoři navrhli možnost, aby dlužníci mohli splácet nejdříve původní dluh a teprve poté penále a úroky. „Je to drobná změna, ale s velkým dopadem, díky které nebude dlužník nejprve splácet stále rostoucí úrok, ale původní dluh. Po jeho splacení přestane úrok růst. Pro dlužníky s nízkými příjmy a dluhy s vysokými sankcemi tak bude poprvé možné je splatit,“ uvedl šéf Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. O zrušení obchodu s dluhy dlouhodobě usiluje také Charita Česká republika.

Poslanci schválili veřejné pojištění pro novorozence cizinců, nikoli už ale pro jejich děti
4. června 2021 Charita Česká republika

Děti cizinců legálně pobývajících v Česku stále nemají nárok na veřejné zdravotní pojištění, a tím ani na dostatečnou zdravotní péči. Šance zacelit jedno z nejbolavějších míst integrace cizinců v Česku byla promarněna.

Představujeme výzkum o potřebnosti služeb, které vrátí děti do rodin
1. června 2021 Charita Česká republika

Představujeme výzkum o potřebnosti služeb, které vrátí děti do rodin

Děti mají svůj svátek. Rodiče jim popřejí, koupí malý dárek, potěší se spolu. Každé dítě ale nemá takové štěstí, že v rodině vše bezproblémově funguje. Co když rodiče svoji roli nezvládají anebo se schyluje k problémům, na jejichž konci bude dítě rodičům odebráno? Ani tady není situace beznadějná, zvláště když se cesta začne hledat včas. Například pomocí sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi (SAS), které pracují ve všech krajích České republiky.

Navštiv Sklenářův dolík, vylušti šifru a najdi poklad
28. května 2021 Články

Navštiv Sklenářův dolík, vylušti šifru a najdi poklad

Akce potrvá celý měsíc červen a pořádají ji kutnohorské neziskovky. Pravidla naleznete přímo ve Sklenářově dolíku na informačních tabulích.