Podzimní paprsek v sedlecké katedrále podpoří projekt Záchranný kruh
8. září 2021 Články

Podzimní paprsek v sedlecké katedrále podpoří projekt Záchranný kruh

První podzimní rovnodennost, která se uskuteční v sedlecké katedrále ve středu 22. září od 17:00 přispěje na integraci lidí s handicapem do běžného pracovního prostředí.

Dveře katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele se na první Podzimní rovnodennost otevírají ve středu 22. září v 17:00 a podle astronomických výpočtů by měly sluneční paprsky oltář ozářit kolem 17:45.

Dva poslední ročníky Jarní rovnodennosti v sedlecké katedrále musely být z důvodu pandemie zrušeny, i když ten letošní se konal alespoň v online prostředí. 10. jubilejní ročník jarní rovnodennosti tedy stále neproběhl a již nyní její organizátor Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec pracuje na jeho přípravách. Při vytváření programu na příští rok padlo rozhodnutí zorganizovat první ročník Podzimní rovnodennosti v sedlecké katedrále, jako náhradu za akce zrušené a jako možnost poprvé veřejně sledovat i podzimní sluneční putování presbytářem katedrály.

I Podzimní rovnodennost ponese atributy jarní akce – sluneční paprsky budou doplněné hudbou, mluveným slovem a výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na charitativní projekt v rámci Kutnohorska. O hudební doprovod se postará varhaník Viktor Darebný a cellista Jan Drahota. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na projekt Záchranný kruh Oblastní charity Kutná Hora. „Uživatelé služby žijí v domácnostech mezi čtyřmi stěnami a nemají mnoho možností zapojit se do pracovních činností. Zpravidla jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Zdravotní handicap jim neumožňuje práci v běžném pracovním prostředí. V přízemí budovy Centra Přístav, chceme otevřít rychlé občerstvení a veřejné toalety. Zde budou probíhat nácviky uživatelů služeb, které rozvíjí pracovní a sociální dovednosti a návyky,“ uvedla Marcela Mommersová, specialistka komunikace a PR Oblastní charity Kutná Hora.

„Byl to spontánní nápad a měli jsme velmi krátký čas na to vše zorganizovat, ale o to větší máme radost, že hudebníci naše pozvání přijali a že se nám podařilo sehnat smysluplný projekt, který první Podzimní rovnodenností podpoříme. Třeba tímto spontánním nápadem startujeme novou tradici,“ říká Radka Krejčí z Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec.

(zdroj: tz, Radka Krejčí)