Benefiční koncert pro lidi bez domova. Účinkují slavný sbor absolventů přední americké univerzity Yale ve spolupráci s královehradeckým sborem Smetana
27. června 2023 Články

Benefiční koncert pro lidi bez domova. Účinkují slavný sbor absolventů přední americké univerzity Yale ve spolupráci s královehradeckým sborem Smetana

Přijměte naše srdečné pozvání na benefiční koncert pro kutnohorskou charitu a její služby pro lidi bez domova. Koncert se uskuteční 7. července 2023 od 19.00 hodin v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Těšit se můžete na americký sbor Yale Alumni Chorus ve spolupráci se Smíšeným pěveckým sborem Smetana z Hradce Králové.

Americký sbor Yale Alumni Chorus společně se Smíšeným pěveckým sborem Smetana z Hradce Králové uvedou ve dvou částech koncert bohatý na různorodost. Zazní hudba od Vivaldiho, od Johna Ruttera, ale i lidové písně. Yale Alumni Chorus pak uvede stěžejní dílo večera - Otčenáš od Leoše Janáčka. Na pomoc jim přijdou přední evropští sólisté, harfistka Hana Müllerová - Jouzová a tenor Michał Dziedzic. Diriguje Noah Horn. Vystoupení je součástí koncertního turné sboru YAC, který se v Praze účastní hudebního festivalu Prague Summer Nihts.

Cíleně začleňujeme do našeho repertoáru hudbu skladatelů různých regionů a kultur. Rádi proto spolupracujeme s místními hudebními tělesy, často sbory, a sdílíme s nimi a  posluchači radost ze společného zpěvu. Také se vždy snažíme, aby naše hudební vystoupení mělo charitativní přesah,“ říká Brian Mountford, zástupce amerického sboru YAC a dodává, že výtěžek z koncertu darují kutnohorské charitě na práci s lidmi bez domova a novou noclehárnu pro ženy.

„Kutnohorskou charitu nám doporučilo Velvyslanectví USA v České republice a mně se líbil Váš přístup. Během svých studií v anglickém Birminghamu jsem viděl výsledek špatného sociálního systému – každou zimu tam umrzlo několik lidí bez domova a většina společnosti se nad tím vůbec nepozastavila. Mnoho lidí, se kterými jsem mluvil, přežívali hlavně díky pomoci různých dobrovolníků. Uvědomil jsem si, že sociální podpora nejen pro ženy bez domova je i v naší zemi velmi zapotřebí,“ vysvětluje Karel Vrbík, organizátor Prague Summer Nights.

Služby lidem bez domova poskytuje charitní Středisko Atrium již 20 let. „Jsme jediní v našem regionu, kdo tuto službu poskytuje. Znamená to dvacet let pomoci lidem bez domova a dvacet let zkušeností práce s těmito lidmi. Jsou to lidé bez přístřeší, sociálně vyloučení, etnické menšiny nebo lidé ohrožení rizikovým způsobem života,“ říká Slávka Kunášková, vedoucí střediska. A dodává, že je to práce,  kterou nemůže dělat každý.

Z důvodu nedostatečné kapacity nebyla služba noclehárny zásadně poskytována ženám. „Od města Kutná Hora však máme nově zapůjčeny větší nebytové prostory ve zděné budově, která donedávna sloužila jako archiv městské knihovny. Prostory v tuto chvíli procházejí rekonstrukcí a vznikne zde noclehárna pro ženy,“ vysvětluje ředitel charity Robert Otruba. Rekonstrukce je finančně náročná a my jsme vděční za finanční podporu partnerů. Služby lidem bez domova dosud podpořili Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, Církev bratrská Kutná Hora a Římskokatolická farnost Arciděkanství Kutná Hora. Velmi si vážíme všech účinkujících a organizátorů v připravovaném koncertu v chrámu sv. Barbory za rozhodnutí věnovat výtěžek koncertu na práci s lidmi bez domova.

tisková zpráva Oblastní charity Kutná Hora

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb