Jak na dluhy?
2. října 2020 Články

Jak na dluhy?

Mám velké dluhy a nezvládám je splácet. Přerůstá mi to přes hlavu. Můžou mě kvůli tomu zavřít? V České republice nemůžete jít do vězení pouze za to, že jste se zadlužil a nyní nemáte prostředky na pravidelné splácení. Nesplácení spotřebitelských dluhů není trestným činem. V souvislosti se zadlužením se ale někdy dlužník může trestného činu dopustit.

Děkujeme, že se s Vaším dotazem obracíte na naši poradnu.

Máte značné dluhy, které nezvládáte pravidelně splácet? Máte obavu, že byste pro své dluhy mohl jít do vězení? Nikdo nemůže jít do vězení za to, že se zadlužil a nyní nemá prostředky na pravidelné splácení. Nesplácení spotřebitelských dluhů není trestným činem.  

POZOR  ale dávejte na trestné činy, které s nadměrným zadlužením mohou souviset, a mohou vést i k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.  To jsou zejména:

  • zanedbání povinné výživy, tedy neplacení výživného (více §196 zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník),
  • poškození věřitele – kdo překazí možnost vrátit svému věřiteli dlužné peníze tím, že zničí, zatají, poškodí... třeba i jen část svého majetku, nebo pokud pronajme věc, která je předmětem smlouvy, nebo předstírá splnění závazku atd., může být odsouzen až na 2 roky. V případě, že takovým jednáním způsobil škodu velkého rozsahu nebo získal velký prospěch, může být potrestán až 8 lety odnětí svobody (více §222 zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník),
  • zvýhodnění věřitele – když dlužník místo všem svým věřitelům platí pouze některým a tím zbylé poškozuje (§223 zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník),
  • úvěrový podvod – když dlužník při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí (§211 zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník).

Doporučujeme Vám, abyste  navštívil naši nebo některou z občanských poraden  a řešil situaci osobně. Můžete získat i další užitečné informace o možnostech řešení dluhové situace.