Jarní rovnodennost v sedlecké katedrále posílá do veřejné sbírky pro Ukrajinu 40 tisíc korun
21. března 2022 Články

Jarní rovnodennost v sedlecké katedrále posílá do veřejné sbírky pro Ukrajinu 40 tisíc korun

Jubilejní 10. ročník Jarní rovnodennosti se velmi vydařil. Zájem veřejnosti byl mimořádný. Na dobrovolném vstupném se vybralo 35 126 Kč, které sedlecká farnost zaokrouhlila na rovných 40 tisíc korun. Vybrané prostředky poputují do veřejné sbírky kutnohorské charity na podporu lidí prchajících z Ukrajiny.

Jubilejní 10. ročník Jarní rovnodennosti v sedlecké katedrále hodnotí její pořadatelé Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec jako velmi vydařený. Tradiční březnovou akci navštívil rekordní počet návštěvníků (až 1000 lidí) a vybrala se také historicky nejvyšší suma, kterou se sedlecká farnost rozhodla věnovat Oblastní charitě Kutná Hora. Ta měla původně vybrané peníze použít na podporu nově otevřeného centra Přístav, které poskytuje sociální rehabilitaci, sociálně terapeutické dílny a sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. „S ohledem na to, co se nyní děje na Ukrajině, jsme se však rozhodli udělat změnu a po domluvě se sedleckou farností použít vybrané prostředky na podporu lidí prchajících z Ukrajiny,“ vysvětlil Robert Otruba, ředitel kutnohorské charity. Celkově se na dobrovolném vstupném vybralo 35 126 Kč, které sedlecká farnost zaokrouhlila na rovných 40 tisíc korun.

Jako každý rok byla i letos jedinečná podívaná doplněná bohatým kulturním programem. O hudbu se postaral smíšený komorní sbor Vox Nymburgensis, mluveným slovem sbor doprovodila profesionální moderátorka Českého Rozhlasu Vltava Eva Hazdrová Kopecká. Na kůru a v podkroví sedlecké katedrály byla také v sobotu 19. března slavnostně otevřena nová výstava abstraktních obrazů autorky Veroniky Mokrošové nesoucí symbolický název Equinnox/Rovnodennost, kterou bude možné v rámci běžných otevíracích hodin katedrály zhlédnout až do 15. května.

„Letošní Jarní rovnodennost v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele hodnotíme jako velmi vydařenou. Přálo nám počasí a zaznamenali jsme obrovský zájem ze strany návštěvníků, což nás velmi těší. Velmi pozitivně hodnotíme i letošní doprovodný program v čele se skvělým sborem Vox Nymburgensis, který byl plnohodnotnou součástí celé tradiční jarní akce. Už nyní se těšíme na příští rok a stále se nevzdáváme myšlenky začít pořádat i Podzimní rovnodennost, protože podívaná je to neméně krásná a magická,“ doplnila Radka Krejčí, ředitelka organizační složky sedlecké farnosti.

(zdroj: tisková zpráva sedlecké farnosti)