Neprodloužení nájemní smlouvy a jak dál?
3. října 2020 Články

Neprodloužení nájemní smlouvy a jak dál?

Mám nájem na dobu určitou. Majitel bytu mi řekl, že nájemní smlouvu neprodlouží, ačkoli řádně platím. Jsem sama se třemi dětmi. Co mám dělat? Neexistuje žádný nárok na prodloužení nájemní smlouvy. Měla byste tedy co nejdříve začít aktivně hledat nové bydlení.

Děkujeme Vám za důvěru, se kterou jste se obrátila na naši poradnu.

Uvádíte, že máte nájemní smlouvu na dobu určitou a pronajímatel bytu Vám nájemní smlouvu neprodlouží. Z dotazu není patrné, zda doba trvání nájmu dle smlouvy již uplynula nebo se termín jejího konce teprve blíží.

Je právem pronajímatele, aby uzavřel smlouvu s kterýmkoli nájemcem a na dobu, kterou potřebuje. Platí však, že v případech nájmu na dobu určitou, pokud nájemce dále po dni skončení nájmu byt užívá po dobu dalších tří měsíců a pronajímatel písemně nájemce nevyzve, aby se vystěhoval, pak se nájem bytu ze zákona prodlužuje, i nadále je na dobu určitou /stejně dlouhou, jako v původní nájemní smlouvě/.

Pokud  nenastala tato situace nebo se termín konce nájemní smlouvy teprve blíží, měla byste urychleně hledat jiné bydlení. To je pro maminku se třemi dětmi opravdu těžké  Pokud v bytě zůstanete po uplynutí sjednané doby proti vůli pronajímatele, budete byt užívat neoprávněně.

Pokud nemáte v nájemní smlouvě sjednánu doložku přímé vykonatelnosti, ani v takovém případě by Vás majitel neměl okamžitě vystěhovat na ulici, měl by se obrátit na soud s návrhem na vyklizení bytu. Soud ve věci pravděpodobně rozhodne tak, že jste povinni byt vyklidit do 15 dnů od právní moci rozsudku. Pokud ho v této lhůtě nevyklidíte, může být provedena exekuce vyklizením, jejíž náklady půjdou k Vaší tíži. Pokud by pronajímatel tento postup nerespektoval a skutečně Vám do bytu proti Vaší vůli vstoupil bez rozhodnutí soudu, můžete se obránit na Policii ČR.

V Občanské poradně Kutná Hora Vám můžeme pomoci získat informace o všech dostupných možnostech, kde hledat pomoc,  vyhledávat běžné komerční nabídky bydlení, prozkoumat možnosti žádosti a splnění nároků sociálního bydlení, v krajním případě pomoci vyhledávat ubytovny nebo azylové bydlení. 

Pavlína Zahradníková DiS.

sociální pracovník
Tel.: 734 823 998 E-mail: _8IvZ.54g8uBR2da6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p