Pro malé klienty rané péče jsme zakoupili speciální pomůcky
14. července 2022 Články

Pro malé klienty rané péče jsme zakoupili speciální pomůcky

Díky finančnímu daru ve výši 12 000 Kč jsme mohli objednat nové hračky a pomůcky pro děti, které jsou klienty rané péče Střediska Na Sioně. Peníze nám darovali zaměstnanci České spořitelny, regionu východní Čechy.

Pomůcky vybraly zkušené poradkyně rané péče, které se zaměřily zejména na to, aby byly zakoupené hračky využitelné v co nejširším okruhu našich klientských rodin. Oblíbenou pomůckou se stala duhová dřevěná houpačka, která přispívá k rozvoji hrubé motoriky. Vedoucí služby rané péče Marie Teplá říká: „U jedné naší klientky aktuálně na houpačce cvičíme překonávání strachu z nových a dosud neznámých podnětů.“ Houpačka nemusí sloužit jen k houpání, děti mohou rozvíjet svoji představivost, jak houpačku využít. Lze ji například podlézat, přelézat, sklouznout se po ní, použít ji jako bránu při kopání do míče nebo jako zástěnu při hraní divadla.

Velká magnetická stavebnice a látkový kufřík s různými druhy zapínání pomůže dětem s rozvojem jemné motoriky a koordinace oko-ruka, dále přispívá ke zlepšení soustředění a podporuje děti v trpělivosti. Marie Teplá k použití těchto pomůcek dodává: „Pokud si s hračkou hraje více dětí, stává se ze hry pravá škola vzájemné ohleduplnosti a respektu. Děti se učí spolupracovat, střídat se a čekat. To jsou velmi důležité schopnosti, které mohou děti využít při socializaci v dětském kolektivu.“ Kuličkový labyrint umožňuje nácvik foukání. A k čemu je to dobré? „Foukání je jedním ze cvičení, které vedou ke zlepšení oromotoriky, což je zase nezbytný předpoklad pro rozvoj řeči,“ popisuje Marie Teplá.

Nové hračky umožní našim malým klientům nácvik dovedností, které dosud neovládali. Když poradkyně přiveze do rodiny novou hračku, která dítě zaujme, zvyšuje tak motivaci dítěte k učení se novým dovednostem a přispívá k jeho celkovému rozvoji. Díky pomoci České spořitelny jsme mohli zakoupit užitečné pomůcky, které by jinak byly pro naše středisko finančně nedostupné.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p