Samoživitelka našla odvahu požádat o pomoc pro sebe a svoje děti
19. prosince 2022 Články

Samoživitelka našla odvahu požádat o pomoc pro sebe a svoje děti

Díky příspěvku z Tříkrálové sbírky 2022 jsme pomohli paní Monice, která je samoživitelka a stará se o dvě dcery. Starší Magdičku a mladší Anetku. Paní Monika jim obětuje veškerý svůj čas. Trvalo ji dlouho než se odhodlala a požádala nás o pomoc. Nakonec odvahu našla a my jsme, díky dárcům Tříkrálové sbírky, pomohli.

Paní Monika je klientkou, která je v naší aktivizační službě pro rodiny s dětmi. Je to matka samoživitelka, která se stará o dvě své dcery. Starší dcera Magdička trpí lehkou mentální retardací. Mladší Anetka má diagnostikovaný diabetes a celiakii. Paní Monika obětuje všechen čas svým dcerám. Trvalo jí dlouho, než se odhodlala a požádala nás o pomoc. Nicméně po šetření u ní jsme zjistili, že pomoc opravdu potřebuje. Jejich byt je spoře zařízen. Matka nemá dostatek financí.

Díky příspěvku z Tříkrálové sbírky jsme paní Monice a jejím dcerám pomohli najít nové adekvátní bydlení. V jejich původním bytě byla plíseň. Soužití se sousedy též nebylo ideální. Přestěhování jim ulehčilo spoustu věcí. Pro rodinu bylo také vhodné, aby se ze vsi přestěhovala do většího města kvůli zajištění škol pro děti. Klientce jsme pomáhali vyřídit různé sociální dávky, na které má s dětmi nárok.

Pomohli jsme sehnat od anonymních dárců psací stůl, který jsme klientce dovezli. Magdička měla ze stolu obrovskou radost. Úkoly bude moct dělat ve svém pokoji a ne u jídelního stolu, jak tomu bylo doposud. Do rodiny se jezdí pravidelně. Je pravda, že větší auto nám zajistilo snadnější převoz. Což se ukázalo i na převozu postele pro paní Moniku. Letiště daroval opět anonymní dárce. Zařídili jsme převoz za pomoci syna paní Moniky a známého rodiny. Jelikož mají děti nevyhovující postele, tak jsme opět přes anonymní dárce sehnali patrovou postel, kterou tentokrát dovezl dárce sám. Před začátkem školního roku se do rodiny předaly tašky se školními pomůckami. Mladší Anetka tento rok začala chodit do první třídy, takže nové školní pomůcky jí udělaly velikou radost. Klientce to zase pomohlo z finančních důvodů.

"Musím se přiznat, že do téhle rodiny jezdím ráda. Holčičky si na mě zvykly a i ony se těší na každou moji návštěvu. Vítají mě s radostí a často přidají i objetí, což je pro mě velikou odměnou za moji práci," říká socální pracovnice Šárka Havelková, autorka příběhu.

Pozn. Příběh je skutečný, jména jsou změněna.  

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb