Setkávání generací v kutnohorské charitě
10. září 2021 Články

Setkávání generací v kutnohorské charitě

Před čtyřmi lety začala spolupráce aktivizační služby pro klienty Centra Přístav v Kutné Hoře s Rodinným centrem Kopretina v Čáslavi. Obě centra jsou součástí Oblastní charity Kutná Hora. 

Charita_KH_Centrum_Pristav_logo_kruhoveCharita_KH_Centrum_Kopretina_logo_kruhoveCentrum Přístav vyhledávají lidé se zdravotním postižením, často trvalým a senioři, kteří se cítí osamělí. Mohou využít služeb sociální rehabilitace, sociálně terapeutické dílny a zapojit se do aktivizačních programů. Rodinné centrum Kopretina v nedaleké Čáslavi je tu pro rodiny s dětmi, maminky a tatínky na mateřské dovolené. Podporuje normálně fungující rodiny i rodiny, kde to z nějakého důvodu nefunguje tak dobře. Také pomáhá rodinám s dětmi s jakýmkoliv handicapem nebo rodinám s dětmi v pěstounské péči.

Společné setkání seniorů,dětí a rodičůV roce 2018 se začali pravidelně scházet senioři Centra Přístav s dětmi Rodinného centra díky projektu „Babičko, nauč mě“. Aktivity se realizovaly podle ročních období a každý měsíc se připomínaly pranostiky a lidové tradice. Svatý Martin sice nepřijel na bílém koni, ale děti a babičky si užily pečení Martinských rohlíčků. Svatá Lucie noci upila a den nepřidala, ale na Hromnice už bylo o hodinu více. Všichni společně vynesli symbol zimy Moranu a přivítali jaro, zdobili velikonoční perníčky a malovali kraslice. A v letních měsících? Svatá Anna chladna z rána a na svatého Kajetána, otvírá se stodol brána. Co srpen neuvaří, to už září nedosmaží. Ale senioři společně s dětmi vařili, smažili, pekli a užívali si výlety.

SASSOZP setkání seniorů a dětíZe společného setkávání našich seniorů a dětí vzešlo mnoho nových poznatků, nápadů a přání. A nový projekt byl na světě. „Babičko, společně to zvládneme“. Rozhodli jsme se, že budeme společně poznávat přírodu, učit se o zvířatech a rostlinách. Starší generace pomůže předat té mladší svoje znalosti a naučit děti novým věcem a zejména kladnému vztahu k přírodě. Projektu se tentokráte účastnili i senioři, kteří se z důvodu svého zdravotního stavu nebo věku nemohli účastnit pravidelných setkání  s dětmi. Vyráběli dětem vzdělávací kreslená leporela a knížky na různá témata z přírody nebo přáníčka. Společná tvoření přináší oběma generacím mnoho dobrého. Babičky a dědečkové rozvíjejí a udržují v kondici jemnou motoriku a trénují paměť. Děti se učí trpělivosti, ohleduplnosti a úctě ke starší generaci.

Setkání na Kačině„Babičko, co upečeme dědečkovi?“ je název dalšího projektu, který navazuje na předešlé dva. Úspěšná spolupráce aktivizačních služeb pro seniory a děti přilákala i rodiče dětí, kterým se aktivity předchozích projektů líbily.  Covid nám bohužel některé společné akce pozastavil, ale na radost a elán plánovaných činností vliv neměl.  Jak název projektu napovídá,  tentokrát jsme se měli potkávat v kuchyni při společném vaření a pečení. To se nám bohužel moc nedařilo. A tak jsme vařili a pekli odděleně, vyráběli jsme nástěnné bloky jako nákupní seznamy a připravovali recepty pro společnou kuchařku. Projekt pamatoval i na ty opravdu nejmenší, kteří se z důvodu bezpečnosti nemohli vaření a pečení účastnit přímo. Zapojili se ale díky vybavení dětské kuchyňky v rodinném centru. O to větší radost byla ze společného pikniku na zámku Kačina. Všichni se chtěli navzájem potěšit a pochlubit novými recepty. Co se uvařilo a upeklo, to se také s velkou chutí snědlo. A bylo opravdu z čeho vybírat. Naše společně vytvořená kuchařka bude stát za to. Ladíme poslední recepty, další zahradní slavnost je již za dveřmi.   Na společném posezení nakonec vybereme nejlepší recept, nejmilejší obchod, nejoblíbenější kuchyňský spotřebič, nejhezčí dekoraci na stole, nejoblíbenější sladkost a výrobek, který nám udělal při společném tvoření největší radost.

Nadace Jistota KBZa podporu všech tří zmíněných projektů aktivizačních služeb pro klienty Centra Přístav a děti a rodiče Rodinného centra Kopretina velmi děkujeme Nadaci Komerční banky, a.s. – Jistota. Bez její finanční podpory bychom projekty nemohli realizovat. Všechny tři generace si užily společný čas. Projekty podpořily kreativitu a fantazii zúčastněných a přispěly k rozvoji komunikace. Senioři měli velkou radost ze setkávání s dětmi, což pomohlo zlepšení jejich fyzické ale hlavně psychické kondice. Pozitivním atributem na straně dětí byl kontakt se starší generací, vedení k ohleduplnosti a úctě ke druhým.

Společné focení pro Nadaci Jistota 2Společné focení pro Nadaci Jistota 1Společné focení pro Nadaci Jistota

Výborná spolupráce na všech stranách vedla také k tomu, že si nás Nadace Komerční banky, a.s. – Jistota vybrala ke spolupráci pro focení reklamy. Být v centru dění tzv. přímo na place se skutečnými profesionály bylo vzrušující  nejen pro seniory a děti, ale nová zkušenost i pro pracovníky Centra Přístav a Rodinného centra Kopretina. Moc jsme si to užili.

pomahame-propojovat-generaceVýsledná reklamní fotografie. Autor Jan Pelikán

 

 

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb