Naše nová kolegyně Aňa přijela s dětmi z Chersonské oblasti
22. července 2022 Články

Naše nová kolegyně Aňa přijela s dětmi z Chersonské oblasti

"Kdybych věděla, že mi Česká republika tak pomůže, neměla bych takový strach. Chtěla bych být samostatná, pracovat a vydělávat peníze, platit daně jako ostatní Češi. Nevíme, co bude zítra, Bůh pro nás má plán. Věřím, že Bůh nám pomůže."

Aňo, odkud jste? Jak jste se dostala do České republiky?

Jsem z Ukrajiny, bydlím ve městě Dnipro. Narodila jsem se v Chersonské oblasti. Nechtěla jsem odjet z Ukrajiny kvůli malým dětem, ale manžel mi řekl, že bych měla odjet kvůli těžké situaci tak rychle jak je to možné, právě kvůli dětem (2 děti – 5 a 12 let).

Kdo z vašich příbuzných zůstal na Ukrajině?

Na Ukrajině zůstali všichni ostatní z rodiny (manžel, maminka, tchýně s tchánem, bratr).

Věděla jste, kam pojedete?

Nevěděla jsem, kam pojedu, kde budu bydlet, bála jsem se, co budeme jíst, kde budeme bydlet.

Jakou profesi jste vykonávala?

Já jsem účetní, manžel pracuje v prosperující firmě. Děti chodily na kroužky. Měli jsme dost peněz. Měli jsme všechno dobré – jídlo, oblečení. Každé léto jsme jezdili k moři. Neměli jsme žádné problémy.

Jak jste se dostala do Kutné Hory?

Zavolala jsem svému známému a on mě vzal autem z Prahy do Kutné Hory – dřív tu bydlel. On mi našel místo, kde jsem mohla s dětmi bydlet.

Čemu se teď v Kutné Hoře věnujete?

Nyní pracuji v Charitě v rychlém občerstvení, protože mluvím dobře anglicky. Pomáhám klientům dorozumět se s turisty při objednávání a obsluze. (pozn. projekt Záchranný kruh)

Máte nějaké plány?

Nyní nemohu nic plánovat. Chtěla bych být samostatná – pracovat a vydělávat peníze, platit daně jako ostatní Češi. Nevíme, co bude zítra, Bůh pro nás má plán. Věřím, že Bůh nám pomůže.

Co si myslíte o pomoci Ukrajincům v naší zemi?

Mám pomoc od všech Čechů. Jsem ráda. Chci poděkovat celé České republice za pomoc a ochranu. Kdybych věděla, že mi Česká Republika tak pomůže, neměla bych takový strach.

Děkuji za odpovědi na otázky. Jsme rádi, že se Aňa stala naší kolegyní. Aktuálně pracuje pro charitní Centrum Přístav. Jsme rádi, že je mezi námi.

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb