Ortézky pro Karolínku, aby mohla běhat
19. června 2022 Články

Ortézky pro Karolínku, aby mohla běhat

Karolínka, dcera naší kolegyně, se narodila předčasně při komplikovaném porodu s vrozenou vadou nožiček. Potřebuje speciální dlahy od rakouské firmy Pohlig, které nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou. Tyto dlahy pomáhají Karolínce udržet kosti ve správném postavení, aby mohla chodit bez bolesti.

Komu pomůžeme? https://bit.ly/OrtézkyproKarolínku

KarolínkaKarolínka je mladá slečna navštěvující běžnou mateřskou školu, v lednu jí bylo pět let. Žije se maminkou, bráškou a babičkou v rodinném domě v Kutné Hoře.

Život se s ní příliš nemazlil. Narodila se předčasně při komplikovaném porodu s vrozenou vadou nožiček a srdíčka. Postupně se přidávaly další diagnózy jako centrální svalová hypotonie, centrální koordinační porucha, dysgeneze corpus calosum a malformace na mozečku.

Maminka se snaží s Kájou hodně cvičit, několikrát do roka má rehabilitace v Armandi therapy clinic, také hipoterapii, logopedii, její stav se zlepšuje. Ve třech letech udělala své první krůčky. Nyní zvládá samostatnou chůzi na kratší vzdálenost, a s doprovodem chodí po schodech a nerovném terénu.

Aby se do budoucna její stav i nadále zlepšoval a nemusela na operaci, potřebuje nejen rehabilitovat, ale také nosit speciální ortézy od firmy Pohlig. Již třetím rokem dojíždí maminka každé dva měsíce do Vídně, kde jí ortézky vyrábí a kontrolují. Vždy, když noha hodně vyroste, je třeba pořídit nové, zpravidla jednou do roka. 

Karolínce můžete přispět do sbírky, kterou najdete na DONIO

→   https://bit.ly/OrtézkyproKarolínku

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Peníze ze sbírky budou použity na koupi nových ortéz, které stojí 3426,12 euro. Tyto ortézy nehradí zdravotní pojišťovna.  Ortézky firmy Pohlig jsou velmi speciální a jsou Karolínce dělané na míru. Jsou každé dva měsíce upravované, aby přesně seděly na noze a rovnaly kosti do správného postavení. I přesto jak mohutně vypadají, umožňují dceři normální došlap nohy a tím tak podporují dobrou dynamiku chůze. 

Rodina bude moc vděčná, pokud se rozhodnete, byť třeba jen částečně dceři na nové dlahy přispět. Celá částka, které se nasbírá bude použita pro Karolínku, na uhrazení nových dlah, nebo jako příspěvek na neurorehabilitace v Armandi therapy clinic.

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb