Příběh paní Marty aneb kde pomáhá Tříkrálová sbírka 2022
19. prosince 2022 Články

Příběh paní Marty aneb kde pomáhá Tříkrálová sbírka 2022

Příběh paní Marty je příběhem se šťastným koncem. Díky Vašim darům z Tříkrálové sbírky 2022 se lépe dostáváme k seniorům a rodinám v nouzi v terénu a můžeme tak, o to lépe, pomáhat. Po rozšíření Občanské poradny Střediska Racek do Zruče nad Sázavou a Zbraslavic nám výrazně přibylo klientů, za kterými jezdíme, díky Vám, Dacií Longy. Chtěli bychom proto poděkovat vám všem, kterým nejsou lhostejné osudy těch méně šťastných. Vám všem, kteří k tomu jakkoli přispíváte, ať už pomocí materiální či jinou. Všem děkujeme za finanční příspěvky do Tříkrálové sbírky v roce 2022. 

Už když parkujeme, vidíme paní Martu, stojící před domem. „Dobrý den, to nemusíte scházet dolů, my bychom Vám to donesly," usmíváme se na seniorku a předáváme tašku s potravinami. „To já jsem se šla jen podívat do schránky, děvčata,“ odpovídá paní Marta, tak trochu v rozpacích. I když za ní do vedlejšího města dojíždíme již několik měsíců, stále se omlouvá, stále má ještě pocit, že obtěžuje. Mrkne do tašky: „Jablíčka a mrkev, děkuju vám moc,“ upřímně se zaraduje. „Minule jsem všechnu zeleninu, co jsem nestačila sníst, nakrájela a usušila do polévky.“

Paní Marta nás před nedávnem kontaktovala telefonicky a sama požádala o potravinovou pomoc. Po naší první návštěvě v domácnosti seniorky však bylo jasné, že zdaleka nepůjde jen o tuto pomoc. Postupně, jak jsme si k sobě nacházeli cestu, se odkrývala další a další témata k řešení svízelné situace seniorky. Díky mnoha nešťastným životním okolnostem se postupně dostala do těžké finanční nouze.

Pronajatý byt, v němž bydlela, nebyl téměř vybaven.  Nejdříve bylo tedy potřeba dovybavit byt nábytkem, který postupně poskytli anonymní dárci. Z výnosu Tříkrálové sbírky 2022 se nám podařilo byt vybavit i základními domácími spotřebiči, které taktéž v domácnosti chyběly.  Těšilo nás, že se vše daří, a že se do pomoci seniorce zapojili i lidé z jejího sousedství, kteří nám například pomáhali při stěhování.

Následně byl dokonce seniorce ze strany pronajímatele nabídnut pro ni lépe vyhovující byt ve stejném domě a poté, co byla sepsána nová nájemní smlouva, si seniorka s naší pomocí zažádala o příspěvek na bydlení, který jí byl vyplacen i zpětně. Šťastný konec příběhu paní Marty nebyl  jen naší zásluhou. Sešlo se mnoho příznivých okolností a bylo zapotřebí mnoho dobrých lidských srdcí, aby mohl být šťastný.

"Stále máme velké množství klientů v našich službách, kteří se ocitají v podobných nepříznivých životních situacích. A my se znovu a znovu pokoušíme pomoci jim v cestě za šťastnými konci. Víra, naděje a chuť pomáhat však někdy nestačí. Důležité je mít i materiální podporu k zajištění prostředků pro naši práci," říká Pavlína Zahradníková, vedoucí charitního Střediska Racek.

V červenci tohoto roku byl charitnímu Středisku Racek, pro práci spojenou s poskytováním sociálních služeb, zakoupen osobní automobil Dacia Lodgy z darů Tříkrálové sbírky 2022. "Automobil je velkým přínosem pro naši práci v terénu, kdy jsme schopni navštěvovat klienty v jejich domácím prostředí," chválí Pavlína Zahradníková a dodává, že ho často využívají v případě rodin, kdy rodič nemusí s dětmi cestovat do poradny, ale vše vyřeší s klienty v pohodlí jejich domova. Výhoda je to také pro seniory, kteří mohou zůstat doma a sociální pracovníci přijedou za nimi domů.

Z důvodu rozšíření činnosti střediska v posledních dvou letech, spojené s otevřením občanských poraden ve Zbraslavicích a Zruči nad Sázavou, je osobní automobil nutností. Automobil je nepostradatelným pomocníkem při dovozu potravin z potravinových sbírek a při jejich následné distribuci přímo ke klientům.

Chtěli bychom proto poděkovat vám všem, kterým nejsou lhostejné osudy těch méně šťastných. Vám všem, kteří k tomu jakkoli přispíváte, ať už pomocí materiální či jinou. Všem děkujeme za finanční příspěvky do Tříkrálové sbírky v roce 2022. Pevně věříme, že nám pomůžete svými dary do tříkrálových pokladniček malých koledníků v sobotu 7. ledna v Tříkrálové sbírce 2023. Tentokráte se záměrem podpořit sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením a duševním onemocněním Centra Přístav. Přispějete také na provoz Dobrovolnického centra, které vysílá dobrovolníky do nemocnic, domovů sociální péče, pomáhá ve střediscích charity.

Příběh z terénu od sociální pracovnice Lenky Holcové.
Pozn. Příběh je skutečný, jméno jsme změnili.

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb