Správně vidíme jen srdcem
20. dubna 2023 Články

Správně vidíme jen srdcem

Jsme rádi, že spoluobčanům není lhostejný osud lidí, kteří se ocitnou ve složité životní situaci. Jak pomáhají vaše finanční dary v  kutnohorské charitě? Sociální pracovnice Střediska Racek pomohli Janovi najít řešení z jeho nelehké situace.

Sedíme s panem Janem v suterénní místnosti. Venku je sychravo, chladno a nevlídno. Takový ten čas, kdy má člověk chuť za sebou zavřít dveře, vzít si teplé papuče, sednout si s knížkou a šálkem horkého čaje a těšit se na nejkrásnější čas v roce.

Tady se ale předvánoční pohoda nekoná. Přemýšlím, že když jsem tu byla naposledy, bylo na stěnách mnoho obrazů. Teď už po některých zbyly jen světlé čtverce a obdélníky. I nábytku mi připadá nějak méně.„ Jak se mát pane Jane?“ ptám se, i když bezútěšná realita je více jak vypovídající. „ Zažívám nejhorší situaci ve svém životě,“ odpovídá pan Jan a choulí se do péřové bundy. Nechce se mu mluvit. Uvědomuju si, že v místnosti je zima, odhaduji tak 8 stupňů.

Proti mně sedí zlomený člověk. Pomalu začíná vyprávět. O letech minulých, kdy bylo v jeho životě všechno zalité sluncem. O letech, kdy byl úspěšný, šťastný a spokojený. O tom, jak žil normální rodinný život, staral se o děti.

S panem Janem jsme začali spolupracovat po intervenci osoby, které nebyla jeho situace lhostejná. Od začátku mnohokrát zmiňoval, že nás nechce obtěžovat a stěžovat si. Pomalu k nám začínal mít důvěru. Vyprávěl o náhlé příhodě, po níž se zhoršil jeho zdravotní stav. O tom, jak následně ztratil práci, o dluhové pasti, do které se dostal a o tom, že je toho na něj tolik, že vlastně neví, jak by mohl svou situaci řešit.

Začali jsme tedy společně hledat řešení. Od poskytnutí potravinové pomoci, přes mapování finanční situace až k hledání vhodného zaměstnání. Díky finanční podpoře sedlecké farnosti jsme zakoupili a instalovali Janovi topné těleso. Situace pana Jana se začala zlepšovat. Pomalu získal zpět vůli žít a bojovat s nepřízní osudu. K naší velké radosti si našel zaměstnání, ve kterém je spokojen. A krátce před Vánocemi nám poslal dopis.

Vážení, chtěl bych vám všem od srdce poděkovat za vaši laskavost a empatii. Vážím si vaší pomoci
a lásky k lidem, kteří se ocitnou v tíživé situaci. Dělám vše pro to, abych postupoval krůček po krůčku dopředu, nevzdávám se. Mám radost a naději v lepší časy. S Pánem Bohem, lásku a vše dobré Vám všem přeje od srdce Jan.

A tohle je ta největší odměna za práci, kterou děláme, protože co je důležité, je očím neviditelné a správně vidíme jen srdcem. O příběh z Občanské poradny Střediska Racek se s námi podělila sociální pracovnice Lenka Holcová.

Mgr. Marcela Mommersová

Specialistka komunikace, fundraising
Tel.: 607 714 535 E-mail: 88EmV-548hzwVbigc8m%C9.43dkmRb~lWlkmb