Výroční zpráva za rok 2021
21. července 2022 Články

Výroční zpráva za rok 2021

Výroční zpráva za rok 2021 je hotová. Můžete nahlédnout a seznámit se s událostmi a akcemi loňského roku jednotlivých středisek a center kutnohorské charity. Dozvíte se také plány, které již tento rok běží nebo jsou dokonce za námi.

Když jsem psal úvodní slovo do výroční zprávy za rok 2020, měl jsem před očima události nejen roku 2020, ale i roku 2021. A nyní mám před očima události roku 2022 a je docela těžké psát jen o roku minulém. Ale zkusím to.

V lednu 2021 jsme přestěhovali služby centra Přístav do nově zrekonstruované budovy v ulici Jiřího z Poděbrad. Po mnoha letech tak mohou služby pro zdravotně znevýhodněné občany a pro seniory využívat důstojné prostory. Celou zimu a jaro nás ještě provázela pandemie COVID 19 a naše služby tomu byly přizpůsobeny. Za rok soužití s pandemií jsme si zvykli na všechna možná opatření. Přesto se nejvíce přísná opatření projevila v organizaci tradiční Tříkrálové sbírky, kdy bylo zakázáno koledování po domácnostech a sbírka se ocitla v on-line prostoru. Pro sbírku, jejímž základem je setkávání s lidmi, to bylo těžko představitelné. Přesto se koordinátoři sbírky pokusili o nemožné a během krátké doby připravili rozsáhlou propagaci sbírky, navrhli a zajistili výrobu statických pokladniček, které byly umístěny u našich partnerů ve firmách, provozovnách a obchodech, v kostelech nebo informačních centrech. Sbírka roku 2021 dopadla dobře a dosáhli jsme na 50 % částky roku předchozího. Jsem přesvědčen, že je to úspěch všech, kdo se na realizaci podíleli.

Během druhé poloviny roku se o pandemii přestalo mluvit a tak jsme se těšili na běžný provoz našich služeb. Okolnosti tomu nechtěly. Na jaře 2022 jsme ze dne na den začali pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utíkají před ruskou vojenskou agresí. Je to nová zkušenost a jsem moc rád za své kolegy, kteří se do pomoci okamžitě zapojili. Utíkat před válkou je pro každého člověka traumatizující zážitek a v této situaci je nutné mu pomoci. Pomoci mu tak, jak to nejlépe umíme. Jsem přesvědčen o tom, že to lidé z charity umí a svým nasazením a aktivitou to dokazují. Díky jim za to.

Mimochodem, všimli jste si, že letos všude kvete velké množství vlčích máků? Jsou to fascinující červené květy, které se vlní ve větru jako hladina moře. Již 100 let jsou symbolem válečných veteránů a padlých vojáků.

obálka VZ 2021

Výroční zpráva 2021 Oblastní charity Kutná Hora

 

RNDr. Robert Otruba

ředitel, statutární zástupce
Tel.: 327 315 719 E-mail: ~hoo8d2gakHlRYUS6akr1W77~bGk9W7r