Dobrovolná činnost je i takové budování sebe sama
2. prosince 2021 Články

Dobrovolná činnost je i takové budování sebe sama

"Co nám tedy dobrovolná činnost dává specificky? Dobrý pocit, že konáme ty skutky, které sám Bůh chce, abychom konali. Dává nám dobrý pocit, že jsme „neproflákali“ čas a život pouze a jen honbou za penězi a prožitky."

S dobrovolnou činností se pravděpodobně každý z nás setkáváme již od dětství, mají různou formu a často jsou to činnosti a aktivity podporované našimi rodiči a nejbližším okolím. Je velice dobré, když dovede mamka anebo tatínek usměrnit své děti k překonání lenosti a k pomoci doma, u prarodičů anebo zametením chodníků před domem, kde popeláři vysypali z nepozornosti odpad. A je ještě lepší, když následuje pochvala za dobře vykonanou práci. Podobně i dospělí jsou buď soběstřední a nevšímaví vůči okolí a potřebám ostatních anebo se v nich „něco“ pohne a jdou a zkusí se někde aktivně zapojit. Myslím, že žádná třetí, prostřední cesta neexistuje.

Tím, že jsme navštěvovali v Torontu kostel již od našeho příchodu v roce 1985 a díky tomu, že kostely v Kanadě nedostávají žádné státní dotace, bylo samozřejmostí starat se o údržbu kostela, o energie, o plat kazatele atd. To znamená, že my jako začínající tam tehdy „s prázdnou kapsou“ jsme se věnovali pomoci při údržbě, uklízení a samozřejmě také návštěvám starých lidí / členů, kteří často neměli široko daleko žádné příbuzné. Pobyt v kostele a atmosféra tam nás prostě vedla tím směrem, kterým nás běžné okolí a běžný uspěchaný a nevšímavý každodenní život nevede.

Zlaté pravidlo v Bibli nám říká: „Dělej druhému tak, jak Ty sám chceš, aby se k tobě ostatní chovali“. V praxi víme až moc dobře, co bychom chtěli od ostatních lidí, se kterými se setkáváme, trošku porozumění, trošku lásky, trošku trpělivosti a snad aby nás lidé nepodváděli a nelhali nám a o nás. Jestliže tohle vše víme, tak potom už není tak těžké prosit Pana Ježíše, aby v nás to chtění jednat podobně, vzbudil a aby nám pomohl tak jednat.

Co nám tedy dobrovolná činnost dává specificky? Dobrý pocit, že konáme ty skutky, které sám Bůh chce, abychom konali. Dává nám dobrý pocit, že jsme „neproflákali“ čas a život pouze a jen honbou za penězi a prožitky. Dává nám poznat, že radost lidí, kterým jsme mohli posloužit, ať již jakýmkoliv způsobem, těmto lidem pomáhá vidět svět v lepším světle a drže je optimističtější. Úžasné je i zjištění, že člověk je schopný dělat věci, o kterých by nikdy před tím nemyslel, že je jich schopný.

Dobrovolná činnost je i takové budování sama sebe. Samozřejmě, že stejně jako v každé jiné činnosti narazíte na okamžiky a lidi, kteří s vámi nesouhlasí, mají jiný názor, vystupují podezíravě až zle, i to je možné. Ne každý pracovník v domově pro důchodce v nemocnici nebo charitativní organizaci tam pracuje, protože tam je „jeho/její“ srdce. Někteří tam pracují, protože si tam prostě vydělávají peníze a někde člověk pracovat musí. I přesto, že mohou tito lidé trošku znepříjemnit dobrovolnou činnost, je to jen další výzva, uvědomit si, jestli je naše vlastní srdce u toho anebo to prostě vzdáme.

S pozdravem,
Hana a Pavel Deutsch

Pozn. manželé Deutsch pracují jako dobrovolníci pro naši charitu a navštěvují seniory a seniorky v léčebně dlouhodobě nemocných v kutnohorské nemocnici. Část z výtěžku Tříkrálové sbírky pomáhá a podporuje činnost Dobrovolnického centra naší charity. Děkujeme!