Projekt Spolu Ze Sionu se blíží ke konci
23. listopadu 2021 Články

Projekt Spolu Ze Sionu se blíží ke konci

Grant Města Kutná Hora pomohl malým klientům procvičovat dovednosti nezbytné pro samostatný život.

V letošním roce realizuje Středisko Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora projekt „Spolu ze Sionu“, který je financován z grantu města Kutná Hora. Projekt  je určen pro klienty Aktivizační služby Spolu Na Sioně. Jeho cílem je pomoci dětem a mladým dospělým se specifickými potřebami smysluplně trávit volný čas a procvičit si dovednosti, které jsou nezbytné pro samostatný život.

Koupit si jízdenku, objednat si jídlo v restauraci, zeptat se na něco v informačním centru… To jsou schopnosti, které považujeme za samozřejmé. Některé děti se právě takové dovednosti musí cíleně učit. Skvělé je, když poté dostanou příležitost vše vyzkoušet v přirozeném prostředí například na výletě, na setkání nebo víkendovém pobytu. Tyto volnočasové akce nejsou určeny jen pro naše klienty. Některé z nich se zaměřují také na sourozence, případně na celé rodiny.

První čtyři měsíce letošního roku byly ve znamení omezujících protiepidemických opatření. Přesto se nám v průběhu ledna až dubna podařilo zorganizovat tři sobotní setkání pro klienty a jejich sourozence, které se odehrály v našich prostorách. V květnu a červnu jsme konečně mohli vyjet na víkendový pobyt. První z nich byl určen pro rodiny, druhý pro klienty a jejich sourozence, tentokrát bez rodičů. Tradiční přípravná schůzka pro asistenty, kteří pomáhají dětem během prázdninového týdne, byla nahrazena individuální mailovou a telefonickou komunikací. Prázdninový týden v posledních červencových dnech se samozřejmě podařilo uspořádat naživo, užili si ho nejen děti, ale i proškolení asistenti. Vyhodnocení týdne, stejně jako všech ostatních aktivit, proběhlo prostřednictvím dotazníku zaslaného mailem. Svátek 17. listopadu jsme oslavili výletem do Poděbrad a následující víkend strávíme na třídenním pobytu v Kácově. Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci doufáme, že se bude moci uskutečnit oblíbené předvánoční setkání.      

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p