V Norsku mají lidé se zdravotním znevýhodněním šanci na plné zapojení do společnosti
18. března 2024 Články

V Norsku mají lidé se zdravotním znevýhodněním šanci na plné zapojení do společnosti

V minulém týdnu se dvě pracovnice našeho střediska vypravily na čtyřdenní pracovní stáž do Stavangeru v Norsku. Hostitelskou organizací byl Institut aplikované behaviorální analýzy, se kterým náš tým dlouhodobě spolupracuje. Právě odborníci z tohoto institutu navštívili Středisko Na Sioně v listopadu minulého roku, aby poskytli supervizi naší práce s dětmi. Obě návštěvy se mohly uskutečnit díky grantu z Fondů EHP a Norska, který Středisko Na Sioně získalo od Nadace OSF.

Cílem pobytu bylo seznámení pracovnic se způsobem práce norských supervizorů v jejich domácím prostředí. Institutt for Anvendt Atferdsanalyse je soukromé zařízení, které sídlí na předměstí Stavangeru. Svým klientům (dětem a dospělým s různými typy obtíží od Downova syndromu, přes poruchy autistického spektra po OCD nebo poruchy chování) nabízí služby nejen ve svém centru, ale i v domácím prostředí a ve školách. „Setkali jsme se především s dlouhodobými klienty, kteří se s personálem institutu již dobře znají. Na klientech bylo vidět, že se svými terapeuty rádi spolupracují. I po letech se stále učí nové dovednosti a posouvají se směrem k větší samostatnosti,“ říká Jarka Maňásková, poradkyně rané péče ze Střediska Na Sioně.  

Služby, které institut poskytuje svým klientům, jsou opravdu komplexní. „Na příkladu mladého muže s Downovým syndromem jsme se přesvědčily, že i lidé s poměrně závažnými obtížemi mohou v Norsku vést naplněný život. Ben několikrát za týden vypomáhá v různých organizacích – skartuje nepotřebné dokumenty, uklízí na stadionu, pomáhá na farmě, připravuje dřevo na topení. Každé pondělí chodí hrát bocciu. Institut mu vždy zajišťuje doprovod,“ popisuje Michaela Jandejsková, pracovnice sociálně aktivizační služby.

Přednost používání aplikované behaviorální analýzy spočívá především v tom, že složité činnosti rozdělí na jednotlivé kroky, které si klienti postupně osvojují. „Je to trpělivá, až mravenčí práce, ale má u klientů výsledky,“ líčí Jarka Maňásková a dodává: „Norští kolegové nám ukázali, jak důležité je vedení záznamů a práce s motivací klienta, díky které může učení probíhat bez protestů.  Tato metoda umožňuje klientům osvojit si dovednosti, které by se jinak téměř určitě nenaučili. “

Stáž v norském Institutu aplikované behaviorální analýzy byla velmi přínosná „Získaly jsme mnoho námětů, které plánujeme použít při své práci s dětmi,“ říká Michaela Jandejsková. „Všichni doufáme, že vzájemná spolupráce bude nadále pokračovat, a děkujeme Nadaci OSF za financování projektu,“ dodává Eva Saláková, vedoucí sociálně aktivizační služby.

Ing. Bc. Michaela Jandejsková

pracovnice v sociálních službách v aktivizační službě
Tel.: 739 484 910 E-mail: 8bprR3b7TcnxU3%k6hIkQOQc35uuO15j4mnCO1p